4 min lesetid
Sist oppdatert: 14 februar 2024

Restanse på lån - Dette kan du gjøre når lån er i restanse

Når lånet ditt er i restanse, betyr det at du ikke har betalt regningen de siste månedene. Da gjelder det å ta grep raskt.
Fyll ut låneskjema

Selve ordet restanse kommer fra latin, og betyr «stå igjen». I forbindelse med lån dreier det seg om når et ubetalt beløp har gått over betalingsfristen. Når man ikke betaler avdragene og rentene man har avtalt på lånet, kalles dette for mislighold av lån.

Ved mislighold av lånet vil det etter hvert gå i restanse. Det går gjerne 3 måneder/terminer (90 dager) med ubetalte krav, før banken varsler deg om at lånet ditt er i restanse.

I perioden hvor lån er i restanse, vil banken sende deg brev og forsøke å kreve inn det utestående beløpet.

Det beste er selvfølgelig å ta grep før lånet går i restanse, men om lånet allerede er i restanse er det ikke for sent å gjøre noe med det.

Dersom du ikke gjør noe når du har fått beskjed om at lånet er i restanse, vil det kunne få flere konsekvenser. Hovedregelen er at man alltid skal betale tilbake det man skylder, så bankene kan ta rettslige skritt for å kreve inn pengene med tvang.

Lån i restanse?
Få lånet ut av restanse ved refinansiering. Vi kan hjelpe selv om du har betalingsanmerkninger eller inkasso. Forutsetter ledig sikkerhet.
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Hva skjer når et lån er i restanse?

Som nevnt vil banken varsle deg når lånet ditt går til restanse, og forsøke å kreve inn pengene. Betaler du tilbake vil lånet gå som normalt. Klarer ikke banken å kreve inn pengene, vil det kunne gi deg større problemer.

Dette er mulige konsekvenser av et lån i restanse:

  • Banken sender først lånet til inkasso. Dette vil dukke opp under kredittvurderinger av deg.

  • Inkassobyrået forsøker å drive inn gjelden

  • Får de ikke til å drive inn gjelden, kan de ta saken videre til tingretten

  • Gir tingretten tvangsgrunnlag, kan Namsmannen gjennomføre tvangssalg av boligen. Er ikke dette nok til å kreve inn gjelden, vil det også kunne bli lønnstrekk.

Dersom du har andre lån i restanse som ikke er boliglån eller lån med sikkerhet, kan det ende med gjeldsordning, men også lønnstrekk og tvangssalg av bolig, bil eller andre verdisaker.

Hva bør du gjøre når et lån er i restanse?

På en eller annen måte må du betale det du skylder banken, det er det lite å få gjort noe med. Hvordan du gjør dette, vil avhenge av den økonomiske situasjonen og forutsetningene dine.

Dersom du har råd til å betale utestående avdrag og renter til banken, så bør du gjøre det så raskt som mulig. Da hindrer du at gjelden vokser, og blir mer uhåndterlig og dermed leder til ytterligere mislighold.

Har du ikke råd til å betale kravet akkurat nå, kan du prøve å komme til enighet med banken. Ta kontakt med banken for å forsøke å finne en løsning. Sett gjerne opp et forslag til budsjett med alle inntekter og utgifter, og hvor mye du har mulighet til å betale på lånet.

Det er ikke gitt at banken kan finne en annen løsning enn at du betaler ned kravet i sin helhet. Det kan da være lurt å vurdere refinansiering.

Når du refinansierer, vil den nye banken betale ned gjelden i sin helhet i den gamle banken. Slik at du sitter igjen med et nytt lån som ikke er i restanse.

Vedvarende mislighold av lånet

Dersom du ser at den økonomiske situasjonen din har forandret seg, og du har vansker med å betale på boliglånet ditt, kan det hende du må gjøre endringer.

Du kan refinansiere for å hindre at saken går til inkasso eller namsmannen, da kan du få tiden du trenger til å planlegge neste steg.

Ser du at inntekten din ikke kommer til å gå opp igjen med det første, kan det hende du burde selge boligen på eget initiativ. Boliger på tvangssalg vil ofte gi langt lavere salgssum, og dermed mindre penger til å betale ned gjeld.

Selger du boligen selv, kan du få igjen mer, og kanskje du da kan kjøpe en billigere bolig med et lån som er mer tilpasset din nye økonomiske situasjon.

Når du ser at ting går bedre igjen, kan du vurdere å kjøpe ny bolig, men det første du bør gjøre er å hindre at lånet du har i dag fortsetter å være i restanse og unngå de påfølgende konsekvensene.

Trenger du hjelp med lån i restanse?

Når et lån er i restanse bør du betale kravet så raskt som mulig, for å unngå rettslige skritt. Dersom du ikke har mulighet til å betale kravet nå, kan det hjelpe hvis du refinansierer.

Det er vanskelig å refinansiere et misligholdt lån i ordinære banker, men det finnes spesialistbanker som hjelper med refinansiering selv om du har misligholdt gjeld, inkasso eller betalingsanmerkning.

Forutsetningen for at du kan stille med ledig sikkerhet i bolig, og har fast inntekt.

Søker du via skjemaet under teksten, får du din egen lånerådgiver som tar en gjennomgang av økonomien din og jobber for å finne de beste løsningene for deg.

Jobben vi gjør er gratis, og lånetilbud du eventuelt får er helt uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å sjekke om vi kan hjelpe deg.

Har du spørsmål om søknaden din eller hvordan vi kan hjelpe deg med et lån i restanse? Ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01, så vil vi hjelpe deg så raskt som mulig.

Fyll ut låneskjema

Ruben Skumlien
Ruben Skumlien
Ruben Skumlien er leder for omstartslån og seniorrådgiver hos Tjenestetorget Finans. Med mange års erfaring fra både eiendomsmeglerbransjen, samt Bank- og Finansbransjen, bistår han alle sine kunder med optimal låneløsning innenfor alle ulike lånesegmenter. Han bistår i tillegg med verdifull rådgivning i investerings- og kjøpsprosessen innen eiendom.
Fyll ut låneskjema