Når namsfogden skal kreve inn penger på vegne av kreditor, ser de på inntekten din, og om du har noen formuesgoder som kan selges. Deriblant bil eller bolig.
Ved tvangssalg får man gjerne mindre igjen enn man ville fått ved et ordinært salg. Dermed blir det også mindre beløp å dekke restgjelden din med. Da kan du bli sittende igjen med mer gjeld enn nødvendig.
Alle tvangssalg starter med misligholdt gjeld. For å stoppe et tvangssalg må man betale gjelden. Har man ikke penger til å innfri hele gjelden, kan man søke om refinansiering. Da betaler den nye banken ned gjelden, og du får et nytt lån hos dem samtidig som du fjerner betalingsanmerkning.
Refinansiering er en mulighet for deg som har tilgang på ledig sikkerhet i bolig. Enten det er din egen, eller du har en kausjonist som kan hjelpe deg med refinansieringen. Dersom du står ovenfor et tvangssalg, gjelder det å ta grep så raskt som mulig.
Du kan faktisk stoppe tvangssalg av bil helt frem til namsfogden aksepterer et bud.
Slik foregår prosessen med tvangssalg av biler
Dersom kreditor har pant i bilen din, kan de sende en begjæring til namsmannen hvor de krever bilen solgt. Har de gyldig tvangsgrunnlag, vil namsmannen sende deg et brev med begjæringen og hva som er tvangsgrunnlaget. Det kan også bli begjært tvangssalg selv om kreditor ikke har pant i bilen.
Deretter vil du få et varsel om når bilen tidligst vil hentes av namsmannen. Dersom du ikke har innvendinger på at bilen tvangsselges, kan du også avtale å levere den selv.
Om det er namsmannen som henter, vil de for eksempel oppsøke deg der du bor eller jobber.
Du kan avtale med kreditor at du selger bilen selv, men de må godkjenne salget. Hvis de ikke frasier seg pantet, og du likevel selger bilen, kan de likevel kreve den tvangssolgt.
Etter din bil er levert eller hentet, er du ikke involvert i selve salget. Det varierer hvem som står for selve salget, men alle bud må via namsmannen.
Når salget er gjennomført, vil rettsgebyret og omkostninger ved salget bli trukket fra salgssummen. Det som står igjen vil bli overført til kreditor for å betale ned det du skylder.
Normalt går det ikke an å få utsettelse av tvangssalget når saken først er opprettet. Dersom du ønsker utsettelse, må namsmannen få beskjed om dette fra kreditor.
Hvor lang tid tar et tvangssalg av bil?
Når biler tvangsselges, er det namsmannen som gjør dette via en auksjon. Da må nødvendigvis bilene være tilstede.
Fra tvangssalg blir begjært, vil det nok ta 1-2 måneder før bilen må være hos namsmannen. Du kan enten levere bilen selv, eller så vil bilen bli hentet med tvang.
Når bilen er innhentet, vil det variere hvor lang tid det tar før den faktisk blir solgt. Det kan ta uker eller måneder, og vil blant annet avhenge av hvilket selskap som har fått oppdrag i å selge bilen.
Det er derfor vanskelig å si hvor lang tid akkurat ditt tvangssalg kommer til å ta, men om du ønsker å stoppe det, bør du ikke vente. Dersom namsmannen aksepterer et bud, har du ikke lenger mulighet til å stoppe prosessen.
Biler som selges på tvangssalg selges billigere
Flere biler som selges på tvangssalg kan være et svært godt kjøp for kjøperen, ettersom biler på tvangssalg er billigere enn ved ordinært salg.
En av grunnene til at man gjerne får lavere salgspris når bilen selges på tvangssalg, er at kjøperen har færre rettigheter.
Til eksempel er reklamasjonsretten deres innskrenket. Det er altså høyere terskel for å få feil og mangler utbedret eller å få igjen penger.
Kjøper tar dermed en risiko om de velger å kjøpe bilen på tvangssalg. Det kan medføre høye utgifter til verksted, eller i verste fall sitte igjen med ubrukelig bil som følge av for høye kostnader til reparasjon.
Dette gjør bilene mindre attraktive, og sørger for at folk ikke vil bruke for mye i budrunden.
Siden det er namsmannen som står for salg, er motivasjonen deres å bruke pengene fra bilsalget til å dekke så mye som mulig av gjelden din.
Hvis det er slik at du ønsker å sitte igjen med så lite gjeld som mulig, bør du forsøke å hindre at bil eller bolig tvangsselges, og heller satse på et frivillig salg. Det kan også være mulighet for å beholde bilen.
Finnes det en mulighet for å stoppe tvangssalg av bilen?
Det kommer litt an på din økonomiske situasjon. Bilen blir lagt ut på tvangssalg for å dekke kravet fra kreditorer. Det kan være både den som har pant i bilen, eller andre kreditorer som har grunnlag for å kreve inn gjelden gjennom namsmannen.
Regelen er at man alltid skal betale tilbake gjeld. Derfor må kravet dekkes på en eller annen måte.
Du kan stoppe tvangssalg av bilen ved hjelp av refinansiering. En bank kan gi deg lån med pant i bolig for å betale ned gjelden du har. Slik at du sitter igjen med et nytt lån.
Det finnes flere spesialistbanker som hjelper deg gjennom prosessen, og som spesialiserer seg på å hjelpe personer med inkasso, betalingsanmerkninger og annen vanskelig gjeld.
Imidlertid er det ikke sikkert den økonomiske situasjonen din tillater deg å sitte igjen med bilen etter refinansieringen. Da kan det hende du må selge bilen frivillig for å betale ned gjeld.
Unngå tvangssalg: vi hjelper deg med refinansiering
Er du i prosessen hvor bilen din er i ferd med å ende opp på tvangssalg? Du kan forsøke å stoppe det ved å refinansiere misligholdt gjeld inn i boliglånet.
Med et omstartslån kan du få hjelp til å stoppe tvangssalg av bil eller bolig. Forutsetningen er at du har tilgang på ledig sikkerhet i bolig, og fast inntekt.
Søker du refinansiering gjennom oss, får du en rådgiver som hjelper deg gjennom hele prosessen. Jobben vi gjør for deg er gratis, og lånetilbud du eventuelt mottar er uforpliktende.
Du kan søke om refinansiering for å unngå tvangssalg her.
Dersom økonomien din tillater det, kan det være mulig å sitte igjen med bilen. I verste fall kan du selge bilen frivillig, og få dekket noe av gjelden. Da kan en løsning være å kjøpe en billigere bil senere, om du har behov for bil.
Har du spørsmål om søknaden din eller refinansiering? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected], så hjelper vi deg så raskt som mulig.