Skattemeldingen for 2024 er rett rundt hjørnet, og hos Tjenestetorget Finans har vi satt sammen de beste tipsene og rådene for å hjelpe deg å få mest mulig ut av skattemeldingen.
Å forstå hvilke fradrag du har krav på, kan gjøre en stor forskjell i hvor mye skatt du må betale. Enten du er ansatt, selvstendig næringsdrivende eller har andre inntektskilder, er det viktig å sørge for at du ikke betaler mer skatt enn nødvendig.
Her er de viktigste fradragene og tipsene som kan hjelpe deg med å redusere skatten.
1. Hva er fradrag og hvordan påvirker det skatten?
Skattefradrag er spesifikke kostnader eller utgifter som du kan trekke fra inntekten din før skatten beregnes. Dette bidrar til å redusere den totale skatten du skal betale. Ved å bruke tilgjengelige fradrag kan du altså få tilbake mer penger, eller betale mindre i skatt.
Eksempler på vanlige fradrag er:
-
Renter på lån – For de fleste lån, som boliglån eller kredittkortgjeld, kan du få fradrag for betalte renter.
-
Barnepassutgifter – Kostnader til barnepass kan være fradragsberettigede, spesielt hvis du har barn under 11 år.
-
Reiseutgifter til jobb – Hvis du pendler langt til jobb, kan du få fradrag for reiseutgifter.
Fradragene varierer i størrelse og hvilke utgifter som kvalifiserer, så det er viktig å sjekke at du ikke går glipp av noen.
2. Fordeling av felles lån – Slik bør samboere og ektefeller gjøre det
Er du samboer eller gift? Da er det viktig at du har kontroll på hvordan lånene deres er fordelt i skattemeldingen. Vanligvis fordeler Skatteetaten felles lån likt mellom låntakerne, men det er viktig at dette stemmer med virkeligheten.
For eksempel, hvis du og din partner har et felles lån på huset, men det er du som betaler alle månedlige kostnader, bør dette reflekteres i skattemeldingen. Hvis du ikke er enig i den automatiske fordelingen, kan du justere dette.
Er du for eksempel ansvarlig for et lån sammen med flere personer, kan lånet fordeles 50/50 hvis dere er to, eller 33,3 % per person hvis dere er tre. Det er ikke viktig hvem som betaler rentene, men derimot hvem som er ansvarlig for lånet.
3. Foreldrefradrag – Få økonomisk hjelp til barnas omsorg
Som forelder kan du få fradrag for kostnader knyttet til pass og stell av barn. Skatteetaten gir deg inntil 25 000 kroner for ett barn, og 15 000 kroner for hvert ekstra barn under 11 år.
Dette fradraget gjelder for alle typer barnepass, fra barnehage til privat barnepass, samt kostnader knyttet til fritidsordninger.
Men fradraget stopper ikke ved 11 år! Hvis barnet ditt har spesielle behov og trenger ekstra omsorg, kan du fortsatt få fradrag for kostnader til stell og pleie, selv om barnet er eldre.
Videre kan du få fradrag for eventuelle ekstra kostnader som oppstår ved henting og levering av barn på vei til jobb. Det kan være et betydelig fradrag dersom du har lang reisevei og henter eller leverer barn på vei til jobb.
4. Reisefradrag – Er du berettiget?
Er du en pendler som reiser til jobb over 230 dager i året, og bor mer enn 18 km fra arbeidsplassen? Da har du rett til reisefradrag.
Skatteetaten gir deg fradrag for reiseutgifter opp til 97 000 kroner, men det er viktig å merke seg at egenandelen på 14 400 kroner må trekkes fra først.
Fradraget gjelder for både offentlig transport og bilbruk, så det kan være betydelige beløp å spare her dersom du har lang pendlervei.
Husk at du må fylle ut reisefradraget selv i skattemeldingen, så ikke gå glipp av denne muligheten!
5. Lån og renter – Har du fått med deg alle lånene?
Hvis du har lån som ikke er rapportert til Skatteetaten av bankene, for eksempel private lån fra familie eller venner, må du sørge for å føre disse lånene korrekt. Du kan få fradrag for rentene på disse lånene, så lenge du har betalt renter i løpet av året.
Er du blant dem som har refinansiert lån eller byttet bank i løpet av 2024? Da kan du få fradrag for omkostninger knyttet til etablering eller refinansiering, som for eksempel gebyrer og takstmannkostnader. Det samme gjelder for lån som er knyttet til boligselskap eller individuell nedbetaling av fellesgjeld.
Husk at rentefradraget er på 22 %, men du må ha tjent mer enn 88 250 kroner i 2024 for å få fradraget.
Er du under 34 år kan du få opptil 2750 kroner i skattefradrag om du fyller BSU-kontoen.
6. Unngå svindel – Vær på vakt mot falske lenker
I forbindelse med skattemeldingen er det dessverre også mange svindelforsøk på nett. Du kan bli kontaktet via SMS eller e-post med meldinger som sier at du kan få pengene raskt dersom du klikker på en lenke og oppgir personlige opplysninger. Vær ekstremt forsiktig med slike meldinger!
Skatteetaten sender aldri lenker via SMS eller e-post. Dersom du får en slik melding, bør du alltid gå direkte til Skatteetatens nettsider eller Altinn for å logge deg inn. På den måten kan du unngå svindel og beskytte dine personlige opplysninger.
7. Hva er forskjellen på skattemelding, skattekort og skatteoppgjør?
For mange kan det være forvirrende å forstå forskjellen på skattemeldingen, skattekortet og skatteoppgjøret.
Skattemeldingen er det dokumentet du leverer for å rapportere inntektene og fradragene dine.
Skattekortet brukes for å beregne hvor mye skatt du skal betale hver måned gjennom året.
Skatteoppgjøret er den endelige beregningen av skatten etter at skattemeldingen er levert, og du får beskjed om du har skatt til gode eller om du må betale mer.
8. Få skattepengene raskt tilbake – Lever skattemeldingen tidlig
Hvis du ønsker å få tilbakebetalt skatt raskt, er det lurt å levere skattemeldingen tidlig. Skatteetaten begynner utbetalingene allerede den 19. mars, så jo tidligere du leverer, desto raskere kan du få pengene tilbake. Dette kan være en stor fordel, spesielt hvis du har høye fradrag eller har skatt til gode.
Viktige datoer for skattemeldingen 2024:
-
13. mars – Skattemeldingen blir tilgjengelig
-
19. mars – Første utbetaling av skatt til gode
-
11. april – Frist for å sende inn skattemeldingen
-
30. april – Frist for å endre skattemeldingen eller søke om utsatt leveringsfrist
-
26. juni – De siste skatteoppgjørene før sommeren sendes ut
-
13. august – Første skatteoppgjør på høsten. Normalt vil de fleste ha fått skatteoppgjøret sitt innen utgangen av oktober
