4 min lesetid
Sist oppdatert: 08 april 2024

Slik fungerer campingvognregelen

Campingvognregelen gjør at man med førerkort klasse B, kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg. Regelen gjelder når summen av bilens tillatte totalvekt og tilhengerens tillatte totalvekt ikke går over 3500 kg.
Fyll ut låneskjema

I utgangspunktet trenger man klasse BE eller klasse B96 for å trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg. Campingvognregelen er altså et unntak innenfor klasse B.

Tillatt totalvekt er den vekten kjøretøyet maksimalt kan ha i følge vognkortet. Mens aktuell totalvekt er vekten kjøretøyet har, inkludert for eksempel fører, passasjerer og bagasje.

Grunnen til at regelen kalles for campingvogn-regelen, er at den er mest relevant for de som kjører bil med campingvogn.

Ønsker du en campingvogn som overskrider samlet tillatt totalvekt over 3500 kg, er du nødt til å utvide førerkortet.

Statens vegvesen har laget en kalkulator som gjør det lett å finne ut om din personbil har lov til å trekke en tilhenger. Da fyller du ut registreringsnummer for både bil og henger, samt hvilket førerkort du har.

Du finner Statens vegvesen sin tilhengerkalkulator her. Du finner deres bil og henger-app for mobilen her.

Få gratis hjelp til å forhandle caravanlån
Vi hjelper deg med å forhandle lån på vegne av deg. Tilbud om finansieringsbevis eller lån er uforpliktende.

Tillatt totalvekt ved ulike førerkortklasser

Under får du en oversikt over hvor tung henger du har lov til å trekke ved ulike førerkortklasser:

Førerkort Tilhengerens tillatte totalvekt Sammenlagt totalvekt for bil og henger
Førerkort klasse B Du kan kjøre med tilhenger tillatt totalvekt inntil 750 kg. Over 750 kg kan du bare unntaksvis trekke.

4250 kg om du har tilhenger med tillatt totalvekt under 750 kg

3500 kg om hengeren har tillatt totalvekt over 750 kg

Førerkort klasse B96 Over 750 kg, så lenge bilens maksimale hengervekt tillater det. Sammenlagt totalvekt bil og henger kan ikke overstige 4250 kg
Førerkort klasse BE

BE-sertifikat tatt før 19. januar 2013: Maksimal tillatt hengervekt i bilens vognkort er gjeldende.

BE-sertifikat tatt etter dette: Tilhengerens tillatte totalvekt kan ikke overskride 3500 kg

Uavhengig av bilens totalvekt, men hengere må ikke overstige maksimal hengervekt i bilens vognkort.

Det er verdt å merke seg at det ikke bare er vekten på selve bilen og tilhengeren, men også all lasten som er med, og personer.

Husk at du også sjekker begrensninger for maksimal hengervekt i bilens vognkort. Tillatt hengervekt der må ikke overskrides uansett hvilken regel som gjelder for din førerkorttype.

Campingvogn-regelen kan være komplisert

Noen punkter om campingvognregelen kort oppsummert:

  • Du finner hengeren og bilens tillatte totalvekt og bilens egenvekt i vognkortet.

  • Aktuell totalvekt er den vekten som bilen eller henger har i øyeblikket. For eksempel med passasjerer og bagasje.

  • Bilen har også maks tillatt tilhengervekt, denne må du heller ikke overskride. Selv om totalvekt for bil og henger er under 3500 kg, gjelder den maksimale tilhengervekten.

  • Tilhengervekten inkluderer både vekten på selve hengeren og lasten.

  • Du har mulighet til å trekke tilhenger med tillatt totalvekt inntil 750 kg, selv om den sammenlagte totalvekten overstiger 3500 kg. Da er det 4250 kg som er maksimal sammenlagt totalvekt.

  • Skal du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg, og campingvognregelen kommer til kort, må du utvide førerkortet ditt.

Kan være lurt å utvide førerkort klasse B

Med mindre man er alene, og har en liten campingvogn, vil campingvogn-regelen fort komme til kort. I tillegg til den ekstra vekten flere personer og bagasje utgjør, vil man også ha nok plass til alt sammen.

Selv om bilen din er sterk nok til å dra tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg, vil også en sterk bil gjerne veie mer. Selv om campingvognregelen sin 3500 kg tillatte totalvekt for bil og henger, har man ikke mye å gå på.

Ettersom hva man ønsker og trenger, kan man utvide førerkortet til klasse BE eller B96.

For å utvide førerkort klasse B til klasse B96, trenger man obligatorisk opplæring på 7 timer hos en kjøreskole. Utover kursingen fra klasse B, er det tre trinn i klasse B96.

Du trenger ikke ta ny førerprøve, men det er en obligatorisk trinnvurdering, hvor du og læreren ved hvert trinn vurderer om du har tilstrekkelig ferdigheter til å fortsette til neste trinn.

Som du ser i tabellen over, vil det øke tillatt totalvekt for bilen og hengeren til 4250 kg. Det vil gi deg muligheten til å kjøpe romsligere campingvogn.

Skal du ha en enda tyngre campingvogn, må du vurdere klasse BE, som vil gi deg mulighet til å trekke tilhenger med tillatt totalvekt inntil 3500 kg. Tillatt hengervekt vognkortet til bilen, er også gjeldende.

Kurset i klasse BE er minst 7 timer, og man må ta oppkjøring for å få førerrett.

Få gratis hjelp til å forhandle lån til campingvogn

Tenker du å kjøpe campingvogn? Vi hjelper deg med å forhandle caravanlån, helt gratis og uforpliktende. Du kan søke enten du vet hvilken campingvogn du ønsker å kjøpe, eller ikke har bestemt deg.

Har du ikke bestemt deg, kan du få et finansieringsbevis som viser hvor mye du kan få i lån til å kjøpe campingvogn.

Søknadsskjema finner du under teksten, samt øverst på siden. En av våre dyktige lånerådgivere setter i gang arbeidet med å forhandle frem tilbud så raskt som mulig, før de presenterer det beste for deg.

Det finnes både caravanlån med sikkerhet, og caravanlån uten kasko. Hva som lønner seg, avhenger av hvor mye vognen du skal kjøpe koster.

Du kan også lese om lån til tilhenger her, om du ikke er ute etter campingvogn.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.