5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hva er anbefalt nedbetalingstid på billån?

Anbefalt nedbetalingstid på billån varierer ut fra bil, bilens alder og størrelsen på lånet. Det er anbefalt å betale ned lånet i takt med bilens verdifall.
Fyll ut låneskjema

Det er mulig å få billån med nedbetalingstid på inntil 10 år, men aller helst bør nedbetalingstiden være 3 eller 5 år.

Skal du for eksempel finansiere bilkjøpet med et lån hvor nedbetalingstiden er 10 år, vil dette koste deg mer totalt enn et lån som har nedbetalingstid på 5 år.

Har du ikke råd til et billån med anbefalt nedbetalingstid, bør du vurdere å vente til du har fått spart opp mer egenkapital, eller gå for en billigere bil.

Å få ned prisen på billånet vil også hjelpe deg med å få ned nedbetalingstiden. Det er derfor lurt å sjekke flere banker før du bestemmer deg for hvilket lån du skal gå for.

Et godt tilbud på billån?
Vi hjelper deg med lånetilbud. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Hvor lang nedbetalingstid kan man få på billån?

Det er mulig å få opptil 10 års nedbetalingstid på billån. Alderen på bilen og nedbetalingstiden kan ikke være mer enn 14 år til sammen.

Er det for eksempel en bil som er 6 år gammel, vil da maksimal nedbetalingstid være 8 år.

Kaskofritt billån er et lån uten pant i bilen. Dette er noe som er aktuelt for noe eldre biler med lavere verdi. Dermed vil maksimal nedbetalingstid også være kortere.

Billån med pant i bilen har lavere rente enn kaskofritt billån, men fordi du slipper kasko og lånebeløpet er lavere, vil kostnadene totalt sett være ganske jevnt.

Lang nedbetalingstid er som nevnt ikke å anbefale, da dette vil føre til at du må betale mer i rente totalt sett.

Selge bil med restgjeld

Biler taper seg raskt i verdi de første årene. Har du ny bil, vil den særlig tape seg etter garantien har gått ut.

Betaler du ned lånet i takt med verdifallet, minsker du risikoen for å sitte igjen med restgjeld på bilen når du skal selge den.

Har bilen hatt et større verdifall enn antatt, er restlån på bilen en risiko.

Kjøper sin bank vil ikke utbetale lån med pant i bilen, med mindre lånet blir betalt ned i sin helhet. Derfor må du enten betale ned det resterende, eller refinansiere restgjelden til et eget lån.

Har du mulighet til å betale inn ekstra på billånet underveis, kan det forhindre at du ender med et større beløp ved salg.

Mulighet til å stille med egenkapital?

Gitt at du har økonomien til å betjene lånet på bilen du ønsker, er det mulig å få 100 % finansiering av bilen.

Men banker tilbyr lavere rente dersom du kan stille med egenkapital for noe av kjøpesummen.

Dette er fordi banken beregner renten ut fra risikoen ved å ikke få pengene sine tilbake.

Pant i bilen er et mer risikabelt panteobjekt for banken enn bolig. Mens boliger er stabile i verdi, og godt forsikret, så er bilens verdi mer ustabil.

Bilen brukes i trafikken, hvor det også er risiko for at den blir ødelagt. Da er panteobjektet til banken verdiløs. Derfor stiller banken krav til kasko på billån med pant i bilen.

Det å stille med egenkapital, kan også bety at du trenger å låne mindre, og kan da velge en kortere nedbetalingstid. Noe som igjen kan spare deg for mer penger totalt sett.

Billån med pant i bolig? Tenk over dette

Dersom du tenker å bake billån inn i boliglånet, vil du kunne få et langt billigere billån. Dette fordi boliglånet gjerne er det billigste lånet på markedet, ettersom risikoen knyttet til bolig er langt lavere enn ved bil.

Du bør likevel være oppmerksom på et par ting om du vurderer å ta opp lån med pant i boligen din.

Det er viktig at du øker avdraget på boliglånet slik at du betaler ned økningen på samme tid eller kortere, enn du hadde hatt med et billån.

Ellers kan du risikere å betale på lånet lenger enn du i utgangspunktet hadde gjort, og dermed betale mer i renter totalt sett.

Når du tar opp lån med pant i boligen din, vil du binde opp ledig sikkerhet der. Dette er noe du bør vurdere om du vil gjøre, ettersom det kan gi deg mindre fleksibilitet om du eksempelvis tenker å kjøpe deg en større bolig, eller om du vil øke boliglånet med tanke på oppussing.

Det kan være penger å spare dersom du sjekker om du kan få et bedre tilbud på boliglånet ditt. Vi tar jobben med å forhandle frem et nytt tilbud for deg. Tjenesten er gratis, og du kan søke her.

Spar penger på billånet

Når du har lavere rente på billånet, vil mer av terminbeløpet hver måned gå til selve nedbetalingen. Dermed kan du få råd til kortere nedbetalingstid.

Enten du skal kjøpe ny bil eller har et billån fra før, kan vi hjelpe deg med å skaffe tilbud på billån.

Du starter søknaden i skjemaet rett under teksten. Alle våre tjenester er gratis og uforpliktende.

Vi kan også hjelpe deg med å forhandle frem et nytt tilbud på boliglånet ditt, så du kan se om du kan spare enda mer penger. Enten du vil bake billånet inn i lånet, eller bare vil sjekke om du har en konkurransedyktig rente.

Har du spørsmål om søknaden din eller billån generelt? Ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01, så hjelper vi deg så godt vi kan.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema

Spørsmål og svar om billån