5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Slik går du frem for å slette kredittkort

For å slette kredittkort, må du ta kontakt med banken som har utstedt det. Det kan du gjøre via telefon eller e-post, som du gjerne finner på kortutstederens hjemmesider.
Fyll ut låneskjema

Hvis det er utestående beløp på kortet, må dette gjøres opp før du kan avslutte det. Du kan be om å få en faktura med alt utestående, både det du har faktisk brukt og eventuelle renter av dette.

Har du mye brukt kreditt, kan det være vanskelig å betale ned alt på en gang. Refinansiering av kredittkort vil derfor være noe som kan hjelpe deg med å få lavere renter og en konkret nedbetalingsplan.

Husk at du også kan samle flere kredittkort og lån i samme lån, for bedre oversikt og muligheten til å spare mer penger.

Kortet blir slettet når alt er i orden, og skal bli oppdatert i Gjeldsregisteret fortløpende. Ser du at det ikke blir borte hos Gjeldsregisteret, må du ta kontakt med utsteder av kortet.

Er du usikker på hvilken bank som har utstedt kortet ditt, kan du logge inn i Gjeldsregisteret og sjekke der.

Husk at det å sperre kortet ikke hjelper på å slette det. Sperring er relevant i tilfeller hvor kortet er stjålet, og ofte får man tilsendt et nytt kredittkort når man gjør det.

Sammenlign refinansiering av kredittkort
Bruk vår sammenligningstjeneste for refinansiering uten sikkerhet, og velg det billigste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Få full oversikt i Gjeldsregisteret

Når du logger inn i Gjeldsregisteret vil du få full oversikt over din usikrede gjeld. Det vil si kredittkort, forbrukslån og kjøpskreditt.

I tillegg til resterende gjeld, gjenværende terminer opprinnelig gjeld og rente, vil du også se hvilken bank du skylder penger. Det kan du bruke til å finne kontaktinformasjon som du kan bruke til å avslutte kredittkortet.

Her kan du enkelt logge inn med BankID og få gratis tilgang til Gjeldsregisteret: Gjeldsregisteret AS.

Finn kredittkort du ønsker å avslutte i oversikten, og ta kontakt med gjeldende bank. Om du allerede vet hvilken bank du skal ta kontakt med, kan du søke opp deres nettside.

Det vil også være informasjon i eventuelle apper eller regninger du har, som du kan bruke til å finne kontaktinformasjon.

Kortet må være nedbetalt før man kan avslutte helt

Før du avslutter kredittkortet, må utestående kreditt være gjort opp for. Det vil si alt du har brukt, samt renter som du eventuelt skylder.

Er det ikke mulig for deg å betale ned beløpet i sin helhet? Det du kan gjøre da, er å søke om refinansiering av kredittkortgjeld.

Da søker man om et lån uten sikkerhet, som brukes til å betale ned det man skylder. Resultatet er at du nå har et nytt lån, med lavere rente. Samtidig kan du fritt avslutte kredittkortet.

Har du flere kort, smålån eller andre forbrukslån, kan det være enda mer å spare på å refinansiere disse inn i et lån uten sikkerhet.

Ikke bare fordi ulike kort og lån har høye renter, men også fordi hver enkel gjeldspost kan ha sine egne månedlige gebyrer.

En annen fordel er at du får bedre oversikt over hvor mye du skylder, hvem du skylder og hva du må betale hver måned.

Hva gjør man om man ønsker å avslutte ubetalt kredittkort?

For noen kan det være viktig å få avsluttet kortet, for eksempel for å hindre videre bruk av det.

Hvis man ikke har råd til å betale ned hele kortet med en gang, kan noen banker lage en faktura med spesifisert betalingsdato.

Dette er et fastsatt beløp og ikke samme muligheten for betalingsutsettelse, som man har på kredittkort.

Om du er i en situasjon hvor du ikke kan betale ned hele kortet, men ønsker å avslutte, bør du refinansiere gjelden. Da får du en nedbetalingsplan som gjør gjelden mer forutsigbar.

Du kan sette opp en nedbetalingsplan for å betale ned kortet, men da vil du ikke få de samme rentefordelene som refinansiering har.

Pengene du sparer på renter kan du for eksempel spare opp til en solid bufferkonto, slik at man slipper å benytte seg av kredittkort i fremtiden. Eller sparer penger til noe du har planer om å kjøpe.

Noe annet du kan gjøre er å ta pengene du sparer og bruke dem til å betale ned kredittkortet raskere. Da vil du spare mer totalt sett, ettersom rentene ikke løper like lenge og beløpet krymper raskere.

Kredittgrensen telles som gjeld

Som du kan se, dersom du logger inn i Gjeldsregisteret, er at ubrukt kreditt også telles som gjeld. Dette kan for eksempel påvirke kredittscoren din negativt.

I tillegg er det slik at man ikke kan ha gjeld som er høyere enn fem ganger sin egen inntekt. Noe som betyr at om grensen på kredittkortet er høy, vil det kunne påvirke hvor mye du kan få i for eksempel boliglån eller billån.

Desto mer gjeld du har, desto større risiko er knyttet til å låne deg penger. Siden rente settes ut fra hvor høy risiko det er knyttet til deg som låntaker, kan kredittrammene dine sørge for at du får høyere rente.

Skal du refinansiere annen gjeld, kan du spare mer i rentekostnader om du anses som en tryggere låntaker.

Grunnen til at kredittrammen telles som gjeld, er fordi det i praksis er et innvilget lån som du kan bruke når som helst.

Om du skulle finne på å bruke hele kredittgrensen dagen etter du har fått nytt lån, ville det kunne gitt deg store økonomiske problemer. Dermed ville det vært uforsvarlig av banken å gi lån til deg.

Sammenlign refinansiering av kredittkort fra flere banker

Forbrukslån har lavere effektiv rente enn det et kredittkort har. Derfor kan det, som nevnt, være mye å spare på å samle og refinansiere kredittkort og annen usikret gjeld i et enkelt lån uten sikkerhet.

Hvis du i tillegg sjekker tilbud om refinansiering fra flere banker, vil du sørge for at du finner det lånet som sparer deg for mest i rentekostnader.

Med vår sammenligningstjeneste bruker du kun et enkelt skjema for å innhente tilbud fra flere banker samtidig. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Du finner skjema for refinansiering uten sikkerhet rett under teksten. Om all dokumentasjon er i orden, vil du etter kort tid motta dine første tilbud.

Sørg for at du sletter kredittkort etter du har refinansiert. Det kan være lurt å sjekke Gjeldsregisteret et par dager etter det skal være gjort, slik at du er sikker på at alt er i orden.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema