4 min lesetid
Sist oppdatert: 15 april 2024

Kan man flytte fastrentelån?

Det er mulig å flytte fastrentelån til en annen bank, men det er visse ting du bør være klar over før du velger å gjøre det.
Fyll ut låneskjema

Dersom du skal flytte fastrentelån til ny bolig i den samme banken din, avhenger dette av praksis hos banken din. Har du en bank som tillater det, er det viktig at den nye boligen ikke er mindre verdt enn den du har nå.

Skal du flytte fastrentelånet til en annen bank, må du avslutte avtalen om fastrente i banken du har nå.

Slik går du frem for å flytte fastrentelån til en annen bank:

  1. Be den nåværende banken om å regne på om du må betale overkurs eller få penger ved underkurs. Ta stilling til om prisen er verdt det.

  2. Søk om flytting av boliglån hos ny bank. Du kan også søke om flytte boliglån her, så hjelper vi deg.

  3. Etter du signerer låneavtale i ny bank, tar den nye banken jobben med å flytte lånet for deg.

Vanligvis kan man velge fastrente for 3, 5 eller 10 år. Hvor lenge du har igjen av fastrenteperioden vil avhenge av hvor dyrt det eventuelt kan bli å avslutte fastrentelånet før tiden.

På tide å flytte fastrentelånet?
Vi hjelper deg med å finne gode løsninger. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Hva er overkurs og underkurs?

Du kan søke om å flytte boliglånet ditt til en annen bank for å få et tilbud å sammenligne med det gamle lånet. Men før du faktisk får flyttet lånet ditt, må du avslutte fastrentelånet i den gamle banken din.

Hvis man ønsker å gjøre endringer på lånet, eller si opp avtalen om fast rente før perioden er over, beregnes det enten overkurs eller underkurs.

Forskjellen på overkurs og underkurs er:

  • Ved overkurs er din fastrente høyere enn renten som banken tilbyr nye kunder. Da taper banken på at du betaler inn ekstra eller avslutter avtalen. Du må da betale banken som kompensasjon.

  • Ved underkurs er fastrenten din lavere enn renten som banken tilbyr nye kunder. Dermed kan banken tjene på at du betaler inn ekstra. Ved underkurs kan du få penger utbetalt fra banken, som regel som fratrekk fra gjelden din.

Hvor mye du må betale eller får betalt, vil påvirkes av hvor lenge dere har avtalt binding av rente, og hvor lenge det er igjen av avtalen.

I avtalen er det ofte lagt inn karantenetid, som gjør at du ikke vil få betalt ut underkurs i den perioden.

Dersom du har lenge igjen av avtalen om fastrente, kan det være snakk om et stort beløp å betale banken.

Da bør du se an om det virkelig lønner seg å flytte fastrentelånet, eller om du skal vente til det er kortere tid igjen avtalen og dermed mindre å betale.

Kan man flytte fastrentelån til ny bolig?

Det er litt forskjellig praksis fra bankene rundt om det er mulig å flytte et fastrentelån til ny bolig. Hos noen banker må du innfri fastrentelån om du skal bytte bolig, og dermed forholde deg til overkurs eller underkurs.

Mens andre banker lar deg flytte fastrentelån til ny bolig, men kun dersom den nye boligen ikke er mindre verdt enn den gamle boligen.

Da erstatter banken sikkerheten i din nåværende bolig med sikkerhet i den nye boligen.

Ønsker du å bytte bank samtidig som du skal kjøpe ny bolig, må du altså avslutte fastrenteavtalen i den gamle banken.

Bør du velge fastrente igjen etter flytting?

Siden flytende rente historisk sett har vist seg å være billigst for forbrukeren, pleier man å si at fast rente først og fremst er for de som er opptatt av forutsigbarhet og trygghet.

Med fast rente på boliglånet, vet du hvor mye du må betale hver måned og det er lett å planlegge egen økonomi. Det fungerer også som en forsikring mot at renten øker, men du får heller ikke være med om rentene går ned.

Men du bør også være sikker på at du ikke har noen planer om å betale ned ekstra på boliglånet, kjøpe ny bolig eller øke boliglånet, før du eventuelt binder renten på nytt.

Eller om du generelt ønsker muligheten til å flytte lånet ditt for å kunne få lavere renter på boliglånet ditt. Da bør du ikke velge fastrente, men flytende rente.

Om du skal velge fastrente eller flytende rente handler om hva som er viktigst for deg, basert på din økonomi og preferanser.

Vil du flytte lånet ditt til en annen bank?

Dersom du har bestemt deg for å flytte fastrentelånet ditt, kan vi hjelpe deg med å få tilbud på nytt boliglån.

Historisk sett er det flytende rente som har lønt seg over tid, men om forutsigbar nedbetaling er viktig for deg, kan du også få tilbud på nytt fastrentelån.

Søker du via oss, vil en av våre dyktige lånerådgivere jobbe for å finne den beste låneløsningen for deg. Jobben vi gjør er gratis for deg, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Du kan søke om boliglån med skjemaet rett under teksten.

Har du spørsmål om fastrente på boliglånet eller søknaden din? Ta kontakt på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected], så hjelper vi deg.

Fyll ut låneskjema
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.