4 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Dette bør du vite om delbetaling

Vurderer du å kjøp med delbetaling, eller har du allerede delbetaling? Vi gir deg svar på det du lurer på, og hvordan kjøpet ditt blir billigst.
Fyll ut låneskjema

Delbetaling er når du velger å dele opp betalingen for en vare eller tjeneste. Man kan da si at kjøpet er gjort på avbetaling. Man kan dele opp betalingen i flere måneder.

Tilbud om delbetaling finnes både i nettbutikk og i fysisk butikk, og man må gjerne betale et etableringsgebyr. Dette kan også kalles utsettelsesbeløp, og kan variere ut fra hvor mange måneder du ønsker å utsette eller dele opp betalingen.

Det finnes ulike former for delbetaling, hvor noen har renter og gebyrer, mens andre kun har gebyrer og noen er rentefri.

Har du avtale om delbetaling eller annen form for kjøpskreditt i dag? Da kan det være mye penger å spare på å refinansiere og samle alt i et lån.

Kan du spare penger?
Refinansier dyre delbetalinger, kreditter og lån uten sikkerhet. Gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Hvorfor velge delbetaling?

Hvis man skal velge delbetaling, er det gjerne fordi man ikke har anledning til å betale hele beløpet med en gang. Det er ikke noen økonomisk fordel når du velger nedbetaling.

Betalingen kan eksempelvis deles opp i 12, 24 eller 36 måneder, men du kan når som helst betale inn ekstra eller innfri gjelden helt.

Før du velger å kjøpe på kreditt, eller ta opp lån for å handle, bør du vurdere om du virkelig trenger det du skal kjøpe.

Er det for eksempel vaskemaskinen som har gått i stykker, eller andre nødvendigheter som må erstattes, må det gjerne skje fort.

Men dersom du ønsker å oppgradere noe som fungerer helt fint, eller unne deg noe ekstra, bør du heller vurdere om du skal spare opp penger til det. Mens for uforutsette utgifter er det lurt å bygge seg opp en bufferkonto.

Hva skal til for å få tilbud om delbetaling?

Ved å velge delbetaling i butikken du handler hos, er det flere krav som må innfris. Delbetalingen vil registreres som gjeld, selv om den er rentefri.

Dermed er det også reglene for utlån av penger som gjelder når du vil velge delbetaling. Først og fremst må du være over 18 år.

For eksempel vil det bli foretatt en kredittsjekk av deg. Dette skjer automatisk via butikkens kredittopplysningsbyrå, så her trenger du ikke å foreta deg noe.

Denne vil fortelle om hvor høy risiko det er for at butikken ikke får pengene sine. De må da vurdere om det er forsvarlig å la deg kjøpe varen.

Andre regler er at du ikke kan ta opp lån som vil gjøre at din totale gjeld vil overstige fem ganger egen årsinntekt. I tillegg må økonomien din tåle en tenkt økning i rente på 3 prosent, og minimum 7 prosent.

Hva med rentefri delbetaling?

En delbetaling kan være rentefri, og da slipper man å betale renter på kjøpet sitt. Men vær oppmerksom på varianter av rentefrihet.

Er det snakk om en rentefri periode? Det kan innebære at du har et gitt tidspunkt hvor du må betale ned beløpet helt, hvis ikke vil renter og gebyrer legges på gjelden din.

Er det gebyrer, men ikke rente? For eksempel et fast månedlig gebyr som er det samme uavhengig av hvor mye du skylder?

Dette er lurt å undersøke før du velger delbetaling som finansieringsmetode.

Har du helt rentefri delbetaling, trenger du bare å tenke på å betale beløpet som avtalt. Da trenger du ikke tenke på refinansiering.

Men har du kun rentefri periode, og ser at du ikke kommer til å ha muligheten til å betale ned beløpet før renter og gebyrer legges på, kan du vurdere refinansiering for å se om du kan få bedre rente.

Alternativer til delbetaling?

Det aller beste er selvsagt å bruke oppsparte penger til å kjøp. Men av og til kan det være helt nødvendige kjøp som ikke lar vente på seg.

Har du et kredittkort med rentefri periode, kan det lønne seg fremfor delbetaling. Så lenge du er helt sikker på at du rekker å betale ned beløpet før det blir rentebærende.

Da slipper du etableringsgebyret, eventuelle renter og du kan i tillegg få bonuspoengene du vanligvis får på kortet ditt.

Ser du at du må dele opp betaling over lengre tid, og rente ikke er til å unngå? Da kan delbetaling være riktig, men det kan være lurt å søke om forbrukslån for å sjekke om du kan få bedre rente.

Et forbrukslån har lavere rente enn et kredittkort, og kan også ha bedre rente enn delbetalingen. Det er gratis og uforpliktende å innhente tilbud på lån.

Les mer om å velge mellom kredittkort og forbrukslån her.

Få hjelp til å samle smålån og kreditter

Har du delbetaling med høye renter og gebyrer? Et forbrukslån du betaler på, og kanskje et kredittkort med rentebærende gjeld? Da kan det være mye penger å spare på å samle disse i et lån uten sikkerhet.

Med vår gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste for lån uten sikkerhet, kan du få tilbud om refinansiering fra flere banker samtidig. Du starter søknaden rett under teksten.

Da ser du raskt om du kan spare penger på delbetalingen din, og få bedre oversikt over gjelden din. Har du flere lån eller kreditter, kan du velge å refinansiere disse samtidig.

Har du spørsmål om refinansiering eller søknaden din? Ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01, så hjelper vi deg med det du lurer på.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema